Hoe viraal is H5N1?

Krijg de vogelgriepWat is de overeenkomst tussen vogelgriep en internet? Beide zijn ze niet gebonden aan grenzen. Daarom heb ik steeds zo mijn gedachten bij koppen als “H5N1-virus duikt op in Slowakije“. Alsof de vogelgriep met een vervalst paspoort de grens is overgestoken! Ik zag een kaartje van Europa met de landen waar de griep heerste. Zwitserland leek een soort van enclave temidden van getroffen landen te zijn. Óf ze zijn niet in staat de vogelgriep te constateren in Zwitserland, óf de vogels hebben besloten om alleen EU-landen aan te doen. H5N1 maakt één ding echter wel duidelijk: preventie hiervan is een zuiver nationale aangelegenheid, terwijl de impact wel degelijk Europees is.
De parallel met internet is evident: ook hier is regelgeving vooral nationaal; en dat terwijl de online community geen grenzen kent. Het betalen van invoerrechten over producten die via internet gekocht zijn in het buitenland is niet erg consequent – ik heb tot nog toe één keer invoerrechten moeten betalen over een bestelling bij Amazon. Daarnaast is het gewoon mogelijk om online medicijnen te bestellen die in Nederland alleen op recept verkrijgbaar zijn. En tenslotte, omdat we het over de grenzeloosheid van internet hebben: Yme maakt op zijn weblog melding van het feit dat de “six degrees of seperation” – binnen zes stappen ken je iedereen ter wereld – niet meer gelden. Dankzij digitale technologie is de zes inmiddels verlaagd naar 4.6. En dat zal alleen nog maar minder worden, lijkt me.

WordPress 2.0.1

Enige tijd geleden al heeft WordPress een nieuwe release uitgebracht: van 1.5 naar versie 2.0. Omdat ik nogal opzag tegen het upgradeproces had ik het tot vandaag uitgesteld. Maar ik moest er uiteindelijk toch aan geloven. En het bleek mee te vallen. Eigenlijk hoef je alleen de nieuwe files van WordPress over de oude heen te zetten, en je bent klaar.
Meteen al valt het me op dat het administratiegedeelte van WordPress er een stuk mooier uitziet. Er zitten zelfs wat Ajax-componenten in. Vandaar die 2.0 natuurlijk!

Format C: op je iPod?

RIAA iPodOp nu.nl las ik dat de RIAA, overkoepelende organisatie van Amerikaanse platenmaatschappijen, adviseert om een iPod vóór doorverkoop leeg te maken. Dit omdat naar oordeel van de RIAA copyright wordt geschonden als er nog muziek op de iPod staat. Hierbij gaat de RIAA ervan uit dat de gebruiker zijn eerlijk gekochte CD’s heeft geconverteerd naar mp3, en deze op zijn iPod heeft gezet. Maar zo gaat het natuurlijk lang niet altijd. Tegenwoordig download je mp3’s rechtstreeks bij iTunes en naar je iPod. En ik kan me toch niet voorstellen dat het verkopen van je iPod met eerlijk gekochte muziek erop strafbaar is. Dan zou je ook een CD moeten bekrassen wanneer je hem tweedehands aanbiedt, of een cassettebandje vantevoren wissen. Lijkt me niet de bedoeling.
Tegelijkertijd klaagt de NVPI, brancheorganisatie voor de entertainmentindustrie, dat de CD- (en DVD-)verkoop schikbarend terugloopt. Ook dit valt – deels – te wijten aan het illegaal downloaden van muziek.
Wanneer realiseren RIAA en NVPI zich dat het traditionele businessmodel van de platenverkoop op zijn laatste benen loopt? Waarom vechten zij nog steeds tegen een trend die niet meer te stoppen is? Breedband is hier; content gaat steeds minder via ‘brick&mortar’ en steeds meer via ‘one click’. Bouw een solide business- en revenue model rondom het downloaden van content. Consument zijn best bereid te betalen voor gedownloade content – als het maar duidelijk en makkelijk is. Kijk maar naar het enorme (en misschien niet verwachte) succes van iTunes. Embrace the new; don’t fight change!